Køkkenkreationer

Jeg er stor fan af at lave lækre kager, god mad, surdejshævet brød, hjemmelavede lækkerier og mange andre kreationer i mit køkken, når jeg får familie og venner på besøg. 


De fleste ting har jeg selv lært at lave, kigget min mor over skulderen og prøvet mig frem. Nogen gange har det været nødvendigt at prøve den samme opskrift af mange gange - f.eks. da jeg skulle lære at temperere chokolade :-)


Jeg har i årenes løb deltaget i en del madkurser, bl.a. i Meyers Madhus, hvor jeg har lært teknikkerne bag wienerbrød, surdeje, mozarellaost, hjemmelavet smør og pølser. Fermenteringens kunst lærte jeg hos Årstidernes og mine færdigheder indenfor fyldte chokolader har jeg lært på kurser udbudt af Chokoladeparadis

KØKKENUDSTYR

Man kan købe sig fattig i køkkenudstyr, men lige nu er mit favoritudstyr:

-   Røremaskine

-   Ismaskine

-   Bambusdamper

-   Chokoladetemperatur

-   Alt godt køkken udstyr fra Kunst & Køkkentøj


Forslag til køkkenkreationer

Pølser/medister

 

Det virker lidt utiltalende at stå og rode med en svinetarm, men når først pølserne er stoppet, er det det hele værd. De smager bare fantastisk! Tricket er enten at bruge rigeligt med fedt, gerne 25%, eller lave en bindefars - og at holde farsen iskold under hele processen. Ellers risikerer man at farsen "skiller ad"!

 

Flødekarameller

 

Til jul koger jeg altid flødekarameller. Det er noget af det nemmeste og de smager fantastisk godt. Kog blot lige dele sukker, druesukker og piskefløde til 135 grader. Det kan næsten ikke være nemmere :-)

 

Smør

 

Jeg synes det er lidt sejt, at kunne sige, at man har lavet sit eget smør. Det er super enkelt. Man tager blot 1 L piskefløde, tilsætter 1 dL kærnemælk, lader det stå ude på køkkenbordet i 24 timer og pisker det derefter med en håndmixer, til den syrnede fløde deler sig i smør og kærnemælk. Vrid væden fra og smag til med salt og evt. friske krydderurter.


Rugbrød

 

I de sidste 10 år har jeg en gang hver eller hver anden måned bagt mit eget rugbrød. Det er egentlig ikke særlig besværligt (omend det tager 2 dage), så må man sige, at nok hverken er nemmere eller billigere end det man kan købe hos supermarkedets bager. Men glæden ved at lave det selv - og smagen - den er der ingen der kan tage fra én! :-)

Fyldt chokolade

 

TIl jul laver jeg altid fyldt chokolade, for så kan man få lige præcis det fyld i, man godt kan lide. Jeg er selv stor fan af dulce de leche, saltkaramel, marcipan med Baileys og passionsfrugtganache. Jeg bruger næsten altid chokolade fra  Callebaut, da det kan købes til en god pris Homborg og da det bliver leveret i små praktiske knapper ("chocolate chips"), som også kan bruges i cookies og i hjemmelavet is. 

 

Guo bao og dim sum

 

For nyligt fik jeg en bambusdamper i gave. Det er sådan en dims man kan dampe mad og grøntsager i - meget primitiv (den sættes bare oven på en gryde med kogende vand), men virker som den skal. Jeg havde stor succes med at lave både guo bao (en slags asiatisk pitabrød) og dim sum. Førstnævnte smager super godt med marineret kød og hjemmelavet kimchi. 

 

Glaze

 

Der bliver arbejdet meget med glaze i Bagedysten og det ser lidt kompliceret ud - men det er det faktisk ikke. Det er en god måde at få pyntet sin kage på med en spejlblank overflade, som tilmed smager noget bedre end f.eks. sugarpaste. Når man skal glaze en kage er det vigtigste, at kagen er jævn, glat (derfor egner moussekager sig bedst) og iskold (frossen!) - og at glazen er cirka 34 grader varm. Stil kagen på en skål ovenpå en bageplade og hælde glazen fra midten og ud og lad det overskydende glaze løbe af og vupti, så har man en kage der ser ret prof ud.

 

Fotoinspiration

Hvedebrød bagt med surdej

Dim sum i bambusdamper

Molekylært citronskum lavet med lecithin

Yoghurttest syrnet i
sous vide 

Moussekage pyntet med glaze, krystalliseret hvid chokolade og skovsyre

Choux au craquelin fyldt med lækkert creme

© All rights reserved 2020